To, że jest średnio zdrowa też juz wiemy od bardzo dawna!
Ale mamy dla Was alternatywę - smakuje bardzo, bardzo podobnie (są tacy, którzy twierdzą, że nawet lepiej!), ale od oryginału różni się tym, że jest zdrowa! A jej skład to dokładnie dwa składniki.
Właściwości
miodu akacjowego znamy, ale o właściwościach kakao nie każdy wie, a jak się okazuje warto go spożywać!
Ma bardzo niski indeks glikemiczny przez co mogą go spożywać osoby cierpiące na cukrzycę lub insulinooporność (chociaż wiadomo, dobrze zachować umiar).
Zawiera polifenole, a co za tym idzie wskazane jest u pacjentów kardiologicznych. Wspomaga również leczenie przeciwmiażdżycowe.
Zawarte w kakao flawonoidy mają również wpływ na poprawę pamięci, natomiast teobromina oraz w niewielkich ilościach kofeina pobudzą po wysiłku fizycznym.
Kakao jest także dobrym źródłem magnezu, ma korzystny wpływ na pracę mięśnia sercowego oraz układu nerwowego. Dostarcza też tryptofanu, który zajmuje ważną miejsce w procesie produkcji endorfin, odpowiedzialnych za nasze samopoczucie psychiczne i nastrój.
Warto również zaznaczyć, że kakao nie może być spożywane przez osoby z alergią na kakao. Ponadto wysoka zawartość teobrominy i kofeiny może stanowić przeciwwskazanie do spożycia go przez osoby borykające się z za wysokim ciśnieniem tętniczym krwi czy cierpiące na wybrane choroby serca.
(zdjęcie poglądowe, może odbiegać od sprzedawanego produktu m.in. pod względem krystalizacji, koloru lub pojemności)